Va mai creste pretul materialelor de constructii in 2023?

pretul materialelor de constructii 2023

A fost aproape imposibil de prezis unde se vor stabili preturile materialelor de constructii. In ciuda modificarilor aduse de pandemie si de evenimentele politice din ultima vreme, este momentul din an pentru a ne  gandi cum  ar putea arata preturile materialelor de constructie in 2023. Este ideal sa alegeti un magazin de materiale de constructii in care sa aveti incredere.

Ucraina si China au impact de mare anvergura

Impactul pandemiei asupra afacerilor a fost discutat de foarte multe ori. Combinatia de opriri, lipsa de muncitori si cererea mare a zguduit lantul de aprovizionare. Acest lucru a dus la penurie si la schimbari salbatice ale preturilor.  Se poate vedea doar cautand pret nisip metru cub cat s-au modificat preturile.

In 2022, multi oameni  se asteptau ca preturile  sa se stabilizeze si chiar sa scada pentru unele marfuri. Cu toate acestea, evenimentele neasteptate, inclusiv blocajele din China din primavara si razboiul din Ucraina au continuat sa zguduie lantul de aprovizionare. Primele, si blocajele in general, par sa se retraga, dar pot aparea totusi sporadic. Iar razboiul continua fara semne ca se va termina in curand.

La inceputul acestui an, stocarea containerelor de marfa combinata cu cererea globala  a crescut exponential preturile marfurilor, in special intre Asia si America de Nord. Pana in septembrie, problema s-a atenuat considerabil, cu navele care asteptau sa se incarce de pe Coasta de Vest a SUA scazand considerabil.

Luati in considerare modul in care pretul lemnului a fluctuat de la pandemie.  Scaderea recenta a preturilor la cherestea se inscrie intr-o tendinta privind materialele de constructii. Preturile inputurilor pentru constructii nerezidentiale au scazut din iunie 2022, potrivit unui  articol din septembrie Construction Dive. Cele doua luni de scadere a preturilor ofera mai multe dovezi ca costurile materialelor de constructii au atins varful in iunie si acum ar trebui sa scada.

Cu toate acestea , altii declara ca costul total al materialelor de constructie continua nu doar sa creasca, ci sa faca acest lucru la rate uimitoare. Biroul de Statistica a Muncii noteaza: In iulie 2022, variatia anuala a materialelor si componentelor pentru constructii, excluzand investitiile de capital, forta de munca si importurile, a fost de 14,8%. Rata de crestere a cotelor este in scadere, ceea ce este bine, dar cresterile de pret sunt cumulate, asa ca si o crestere mai mica inseamna ca preturile continua sa creasca.

De asemenea, este important de mentionat ca preturile materialelor de constructie nu se misca la unison. Preturile, in general, la fel ca si cele ale cherestea sau pietris, sunt la cote maxime, dar sunt inca mai mari decat erau inainte de pandemie.

Cu toate acestea, Asociatia Nationala a Constructorilor de Case a remarcat ca IPP pentru betonul gata de amestec (RMC) a crescut cu 1,4% in septembrie – a sasea crestere consecutiva – si a crescut cu 11,6% in ultimul an. Indicele a urcat cu 8,9% pana in prezent, cea mai mare crestere din septembrie din istoria de 34 de ani a produsului.

Deci, incotro se indreapta preturile materialelor de constructie in 2023? Nimeni nu are un raspuns corect.