Printre numeroasele echipamente electrice pe care le gasim in componenta oricarei instalatii electrice, atat casnice cat si industriale, se numara si sigurantele electrice. Acestea sunt de altfel esentiale, fiind cele mai importante elemente care ofera mai multa siguranta instalatiei electrice. Acestea se instaleaza in cadrul tabloului electric iar de la acestea pleaca restul conductorilor, pentru prize, intrerupatoare sau diverse alte sisteme.
Aceaste echipamente au aparut o data cu utilizarea energiei electrice la scara larga, fiind vizibile daunele ce pot fi aduse daca nu se foloseste corect aceasta resursa sau daca apar probleme la retelele de furnizare a sa. In timp, acestea au devenit din ce in ce mai bune si mai eficiente. Au suferit desigur si schimbari in ceea ce priveste materialele din care sunt realizate precum si a aspectului, formei si designului lor. in ziua de azi, le gasim in cea mai mare parte ca si sigurante ce se integreaza in tablul electric, pe acele grile speciale.
Siguranta electrica este un element esential al oricarei instalatii electrice, indiferent daca este vorba de o instalatie de uz casnic sau de una de mare amploare. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a proteja atat persoanele cat si echipamentele de sursele de energie electrica si de eventualele scurtcircuite care pot aparea in sistem.
Exista diferite tipuri de sigurante electrice, fiecare avand rolul sau specific in protejarea impotriva pericolelor electrice. Unele dintre cele mai comune tipuri de sigurante sunt:
- Siguranta diferentiala (sau siguranta de curent diferential) – acest tip de siguranta este proiectat sa protejeze impotriva scurtcircuitelor care pot aparea in instalatia electrica. Daca intre doua fire din instalatie apare o diferenta de curent mai mare decat valoarea admisa, siguranta diferentiala se va declansa si va intrerupe alimentarea cu energie electrica.
- Siguranta de curent de supratensiune – acest tip de siguranta este proiectat sa protejeze impotriva supratensiunilor care pot aparea in instalatia electrica. Daca tensiunea electrica din instalatie depaseste valoarea admisa, siguranta de curent de supratensiune se va declansa si va intrerupe alimentarea cu energie electrica.
- Siguranta termica – acest tip de siguranta protejeaza impotriva caldurii excesive care poate aparea in instalatia electrica. Daca temperatura din instalatie creste peste o anumita valoare, siguranta termica se va declansa si va intrerupe alimentarea cu energie electrica.
- Siguranta de curent de suprasarcina – acest tip de siguranta protejeaza impotriva suprasarcinilor care pot aparea in instalatia electrica. Daca curentul electric din instalatie depaseste valoarea admisa, siguranta de curent de suprasarcina se va declansa si va intrerupe alimentarea cu energie electrica.
Este important sa stiti ca sigurantele electrice nu sunt o garantie impotriva tuturor pericolelor electrice si nu trebuie sa le considerati ca atare. De exemplu, sigurantele nu protejeaza impotriva electrosocurilor sau a arsurilor provocate de contactul cu firele electrice expuse. De aceea, este important sa respectati regulile de baza de siguranta electrica, precum:
- Sa nu atingeti firele electrice expuse sau alte piese ale instalatiei electrice cu mainile ude sau cu un obiect metalic.
- Sa nu utilizati aparate electrice sau alte dispozitive daca sunt defecte sau au cablurile deteriorate.
- Sa nu incarcati prea mult prizele sau prizele multiple.
- Sa nu utilizati prelungitoare sau prize multiple pentru a conecta aparate electrice puternice, cum ar fi frigiderele sau masinile de spalat.
- Asigurati-va ca intrerupatoarele de siguranta si sigurantele electrice sunt in pozitia corecta inainte de a utiliza orice aparat electric.
- Verificati periodic starea sigurantelor electrice si inlocuiti-le daca sunt defecte sau au expirat durata de viata.
- Nu suprasolicitati prizele sau intrerupatoarele de siguranta prin conectarea unui numar mare de aparate electrice la ele.
- Asigurati-va ca instalatia electrica din casa este realizata de catre un electrician profesionist si ca respecta normele de siguranta in vigoare.
Siguranta electrica este esentiala pentru protejarea atat a dumneavoastra, cat si a echipamentelor dvs. electrice. Prin respectarea regulilor de siguranta mentionate mai sus si prin intretinerea adecvata a instalatiei electrice, puteti reduce riscurile de accidente electrice si de daune materiale.
Exista in ziua de azi foarte multe magazine ce vand in mod special echipamente si accesorii electrice printre care si sigurante electrice. In mod normal, lista cu cele necesare instalatiei este facuta de catre electricianul sau electricienii care se vor ocupa ulterior de realizarea instalatiei. Acestia stiu care sunt cei mai buni producatori din domeniu si care sunt cele mai potrivite echipamente. Nume precum Schneider, Gewisss, Legrand sau Eaton sunt cunoscute in randul specialistilor si a cunoscatorilor si fara indoiala, printre primele alegeri.
Sigurantele se aleg in functie de capacitatea pe care o pot suporta. Cand aceasta este depasita, siguranta va actiona si va inchide sistemul pe care il reprezinta, ajutand astfel la protectia aparatelor electrice, electrocasnice, corpurilor de iluminat si a altor elemente ce functioneaza pe curent electric. Este important astfel sa alegem o siguranta cu un amperaj potrivit, care sa nu fie prea mici dar nici mult mai mare decat capacitatea pe care am putea sa o avem pe retea deoarece aceasta nu va actiona daca nu se va atinge valoarea pentru care este setata sa actioneze, ca de exemplu la 19 Amperi.
Cele mai bune solutii in ceea ce priveste echipamentele electrice pentru o instalatie, atat in cadru rezidential cat si comercial, industrial si de orice alta natura, se gasesc in magazinul ElectriceConstructii.ro. Oferind informatii detaliate despre fiecare produs, este usor sa le alegem pe cele potrivite pentru orice tip de instalatie electrica am realiza sau pentru a schimba anumite elemente asemeni prizelor sau intrerupatoarelor.