Soba pe peleți este soluția perfectă pentru iarna anului 2022 – iată de ce

Toată lumea este înspăimântată de scumpirile la încălzire anunțate pentru această iarnă. Se caută acum soluțiile cele mai fiabile și mai accesibile pentru a trece cu bine și peste acest anotimp. Se pare că soba pe peleți a fost nominalizată pentru categoria sistemelor de încălzire accesibile dintr-o mulțime de puncte de vedere.

Vei afla în rândurile ce urmează de ce soba pe peleți este o alegere înțeleaptă pentru această iarnă, dar și detalii interesante despre combustibilul acesteia.

Detalii despre soba pe peleți

Despre o soba pe peleți trebuie să știi că poate funcționa ca o centrală termică deoarece se poate racorda la calorifere. În medie, sobele pe peleți au un rezervor de 33 de kg pe care ești responsabil să îl umpli periodic.

O sobă pe peleți este destul de eficientă, vorbim despre 90-93%. Totul depinde de izolația casei, temperatura exterioară, dar și alți factori asemenea.

Atenție! Dacă vrei ca soba pe peleți să dea randament optim, folosește peleti de înaltă calitate (vom vorbi despre calitatea acestora în cele ce urmează). Atenție și la coșul de fum. Pentru a nu exista probleme, ține minte că acesta trebuie scos în exteriorul clădirii, nu în garaj sau altă cameră alăturată.

Ce are în plus o sobă pe peleți?

O sobă termoșemineu pe peleți îți oferă un grad sporit de confort. Cum? Prin funcționarea automată și programarea săptămânală. Ea va merge singură, fără a fi nevoie ca tu să intervii și, mai mult decât atât, poate fi programată când să se oprească și când să pornească.

Dispui de o telecomandă prin intermediul căreia poți stabili temperatura ambientală și alte detalii care determină gradul de conform resimțit.

Ce sunt peleții?

Peleții sunt combustibilul de care o sobă termoșemineu are nevoie pentru a funcționa. Ei sunt obținuți prin procesul de uscare și presare al rumegusului. Sunt practic niște deșeuri ecologice din lemn.

Eficiența lor este dată de clasa de calitate în care se încadrează. Amintim aici de clasa de calitate A1, clasa de calitate A2 și clasa de calitate B. Calitatea peleților scade de la A spre B.

Sunt peleții eficienți și suficienți pentru a trece peste o iarnă geroasă? Poți fi sigur de acest lucru, mai ales dacă îi alegi pe cei din clasa de calitate A1. Puterea lor calorică depășește de multe ori puterea calorică a multor specii de lemn de foc.

De asemenea, peleții sunt extrem de prietenoși cu mediul înconjurător. De pe urma arderii, aceștia produc o cantitate foarte mică de cenușă, dar și o cantitate foarte mică de fum. Practic nu contribuie la poluarea mediului, deci nu pun în pericol nici sănătatea familiei tale.

Despre peleți trebuie să mai știi că prețul final este influențat de cantitate. Adică, cu cât cumperi mai mulți peleți de la același furnizor, cu atât mai bun va fi prețul pe care îl obții.

Un sac de peleți costă în jur de câțiva zeci de lei, depinde de producător, de clasa de calitate și de furnizor.

Așadar, pentru o iarnă lipsită de griji, în care facturile la curent electric nu te vor speria, orientează-te către o sobă termoșemineu pe peleți.