
Diabetul este o boala destul de intalnita, la toate grupele de varsta. Aceasta maladie afecteaza nivelul zaharului din sange al unei persoane si poate necesita diferite tratamente. A intelege ce fel de medici ajuta la tratarea diabetului poate simplifica procesul si il poate face mai putin stresant. Acest articol ajuta persoanele cu diabet sa inteleaga diferentele cheie dintre diversii specialisti in diabet si la ce sa se astepte in timpul unei consultatii. Puteti gasi specialisti diabet Policlinica Baba Novac.
Ce medici trateaza diabetul?
O serie de specialisti pot juca un rol important in tratarea unei persoane cu diabet. Fiecare specialist are un rol usor diferit si exista cateva lucruri cheie de care trebuie sa fiti constient inainte de a merge la fiecare dintre acestia. Sa vedem, in continuare, ce specialisti va pot ajuta.
Medici generalisti
Persoanele cu diabet zaharat isi vor consulta de obicei medicul generalist la fiecare cateva luni pentru un control regulat. Un medic generalist va ajuta adesea in tratamentul persoanelor cu diabet. Medicul de familie al unei persoane poate fi persoana care observa prima data ca pacientul are niveluri ridicate de zahar din sange. Acest lucru apare adesea in timpul screening-ului de rutina. Persoana isi va vedea de obicei medicul pentru controale regulate la fiecare 3 pana la 4 luni. Daca exista ceva in afara domeniului lor de expertiza, un medic generalist ii va sugera probabil persoanei respective sa mearga la un endocrinolog.
Endocrinolog
Cei mai des intalniti specialisti in domeniul diabetului zaharat sunt endocrinologii.
Endocrinologii sunt specializati in problemele hormonale si glandele care produc acesti hormoni. Diabetul se dezvolta atunci cand pancreasul nu mai produce insulina asa cum ar trebui. Pancreasul este o glanda, iar insulina este un hormon. Pancreasul produce insulina de care avem nevoie pentru a regla glicemia. Cand o persoana are diabet, pancreasul fie nu produce insulina, fie insulina nu functioneaza corect.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 raman de obicei sub ingrijirea unui endocrinolog pentru cea mai mare parte a ingrijirii lor medicale. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 vor trebui, de asemenea, sa consulte un endocrinolog.
Cand consultati pentru prima data un medic specializat in diabet, este o idee buna sa va pregatiti pentru consultatie.
Cu cel putin o saptamana inainte de programare, o persoana ar trebui sa tina un jurnal cu orice simptome pe care le are, indiferent daca acestea sunt legate de diabet sau nu. Un medic va folosi jurnalul ca referinta atunci cand creeaza un plan individual de tratament. Acest lucru este crucial deoarece fiecare caz de diabet este diferit si fiecare persoana va avea nevoie de un plan de tratament diferit.
Pentru unele vizite, si mai ales la prima vizita, o persoana poate avea nevoie sa faca un test de glicemie. Este important sa solicitati instructiuni clare inainte de ziua programarii. Pentru asta trebuie sa nu manancati sau sa beti altceva decat apa timp de cel putin 8 ore inainte de test. Cel mai bine este sa programati teste dimineata devreme. In acest fel, cele 8 ore fara mancare vor fi peste noapte, cand dormiti.
Este util sa aduceti un notebook atunci cand vizitati pentru prima data medicul. Va va ajuta sa urmariti orice punct important si orice intrebari sau sfaturi care apar. Pregatirea corecta pentru prima vizita la medic poate ajuta sa va asigurati ca aceasta este cat mai productiva posibil si ca clarifica diabetul si diferitele sale complicatii as cum trebuie.
Abonati-va la un buletin informativ saptamanal pentru diabet
Obtineti cele mai recente actualizari despre diabet intr-un buletin informativ saptamanal. Indiferent daca este pentru dvs. sau pentru o persoana draga, adunati cercetari despre factorii de risc, nutritie, tratament si multe altele.
Un medic sau un endocrinolog poate ajuta persoanele cu diabet sa inteleaga cel mai bun curs de tratament pentru ei, dar acesta este doar un aspect al gestionarii afectiunii. Diabetul este o afectiune complexa. Avand o retea de sprijin mai mare de specialisti relevanti, va puteti imbunatati calitatea tratamentului. Alti specialisti care pot fi de ajutor sunt urmatorii:
Dieteticieni
Dieteticienii pot ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 sa isi planifice mesele si sa isi gestioneze glicemia. Un dietetician poate lucra cu o persoana care are diabet pentru a gasi o dieta echilibrata care sa se potriveasca stilului sau de viata. Intelegerea rolurilor proteinelor, grasimilor si carbohidratilor in organism este importanta pentru gestionarea diabetului.
Dieteticianul poate sfatui persoana cu privire la detalii precum: de cata cantitate din fiecare nutrient are nevoie, care sunt cele mai bune surse ale acestor nutrienti, cum sa consumati acesti nutrienti pe parcursul zilei. De asemenea, va pot sfatui despre cele mai bune metode de gestionare a dimensiunii portiilor sau modalitati de a gestiona cu succes glicemia, testarea glicemiei la domiciliu, administrarea de injectii, gestionarea nivelului de zahar din sange ridicat sau scazut.
In general, toti specialistii sunt profesionisti din domeniul sanatatii cu cunostinte si experienta extinse in ceea ce priveste cele mai recente stiri si practici pentru gestionarea sau prevenirea diabetului si prediabetului. Ei au pregatire specializata in modul de educare a oamenilor despre gestionarea diabetului, pentru a-si optimiza sanatatea in viitor. Un specialist poate ajuta persoanele cu diabet sa isi inteleaga starea.
Nefrologi
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de aparitie a bolii renale in timp decat cineva fara aceasta afectiune. Din acest motiv, medicul poate recomanda teste regulate pentru a monitoriza functia rinichilor. In mod normal, un medic generalist va efectua acest lucru. Daca un medic gaseste ceva care necesita o inspectie mai atenta, poate trimite o persoana la un nefrolog pentru teste suplimentare. Un nefrolog este un medic specializat in ingrijirea rinichilor.
Oftalmologi
Persoanele cu diabet zaharat sunt expuse riscului pentru mai multe afectiuni oculare si ar trebui sa viziteze regulat un oftalmolog. Diabetul poate afecta ochii, iar o persoana poate beneficia de controale regulate la un oftalmolog. Persoanele cu diabet zaharat au mai multe sanse de a dezvolta o afectiune oculara, cum ar fi: cataracta, glaucom, retinopatie. Acest lucru ajuta la prevenirea lor sau la tratarea lor precoce, inainte de aparitia complicatiilor.
Stomatologi
Persoanele cu diabet pot avea, de asemenea, un risc mai mare de aparitie a gingivitei decat cei fara aceasta afectiune. Daca apare o infectie a gingiilor, aceasta se poate agrava rapid si poate duce la complicatii suplimentare. Un dentist poate ajuta persoana sa decida asupra unui plan de tratament nou sau imbunatatit.
Consultarea unui specialist pentru diabet nu este intotdeauna necesara. Multi oameni cu diabet zaharat de tip 2 isi gestioneaza singuri, acasa, nivelul zaharului din sange. Uneori, totusi, apare o complicatie care necesita ajutor de specialitate. Nu ezitati sa cereti ajutor!