Cum sa luati deciziile corecte cand cumparati seminte.

Fermierii trebuie sa inteleaga ca agricultura este o afacere si ar trebui tratata ca atare. Trebuie luate decizii informate. Inainte de a decide asupra varietatii de seminte care urmeaza sa fie plantate, trebuie sa va dati seama ce tip de piata vindeti, este pentru clasa inferioara, piata deschisa, clasa medie/superioara sau o companie de productie, de exemplu, o companie producatoare de paste de tomate. Fiecare categorie de piata are cerinte diferite.

Exista  doua grupuri largi de soiuri de seminte Esenzi: cele cu polenizare deschisa si hibrizi (F1).

Polenizare deschisa: Practic, o samanta polenizata deschisa este o samanta pe care o puteti planta in acest sezon si o puteti lasa sa creasca pana la maturitate. Dupa care recoltati semintele din acea planta. Daca apoi plantati semintele pe care le-ati recoltat in sezonul urmator, veti obtine aceeasi specie de planta.

Au diverse avantaje precum adaptandu-se bine la mediul lor, sunt relativ mai ieftine si mai accesibile. Desi vin si cu urmatoarele dezavantaje, precum fiind foarte susceptibil la daunatori si boli, produce un randament mai mic in comparatie cu hibrizii.

Hibrizi (F1): O samanta hibrida este o samanta care a fost crescuta de un producator de seminte pentru o trasatura foarte specifica. Gustul, culoarea, dimensiunea, rezistenta la boli, dimensiunea compacta a plantelor etc., sunt cateva dintre numeroasele trasaturi pe care amelioratorii de plante incearca sa le creeze. Recoltele lor sunt intotdeauna uniforme, mai mari si mai rezistente la daunatori si boli. Ele sunt in general mai scumpe decat cele cu polenizare deschisa si nu produc seminte care sa ofere aceleasi performante in sezonul urmator, asa ca fermierul trebuie sa cumpere seminte noi.

Avand aceste informatii valoroase la indemana, un fermier care intelege afacerea agriculturii isi va studia piata, apoi va decide tipul de piata pentru care vrea sa cultive. El ar intelege ca piata deschisa este formata din cei cu venituri in mare parte mici si, prin urmare, ar dori sa economiseasca costurile pentru a-si putea gestiona profitul.

Beneficiile plantarii semintelor:

-Semintele au o valoare mult mai buna decat rasadurile.

-Puteti colecta si depozita propriile seminte la sfarsitul fiecarui sezon de vegetatie.

-Semintele certificate organice si netratate nu sunt relativ usor de obtinut.

-Soiurile neobisnuite sau de patrimoniu sunt adesea disponibile numai prin seminte.

-Unele seminte pot fi cultivate direct in sol, dar altele trebuie cultivate mai intai in tavi pentru seminte si transplantate.

-Vremea calda poate impiedica germinarea semintelor de toamna sau poate da o rata scazuta de germinare.

-Unele seminte au o viabilitate si o viteza de germinare scazute in mod natural. Verificati pachetul pentru detalii.

-Semintele insamantate prea groase vor necesita rarire.

De ce sa cumparati seminte si sa cresti propriile legume?

Legumele  din gradina proprie cu sol hranit au un gust mult mai bun decat cele produse prin hidroponie sau alte medii de cultura nenaturale. Oamenii adulti din generatia mai in varsta comenteaza adesea ca fructele si legumele nu au gustul ca inainte.

Alimentele culese si importate in magazinul alimentar incep sa-si piarda umiditatea si substantele nutritive in timp. Pamantul din gradina voastra plin de minerale sanatoase va ajuta sa culegeti culturi proaspete pline de nutrienti si aroma care au un gust mult mai bun. In plus, veti fi mai capabil sa monitorizati prospetimea, deoarece veti sti exact cand au fost culese.

Cu o gradina de legume, puteti determina mai bine ce legume sunt servite pe masa familiei voastre pentru consum. Aveti luxul de a decide ce ingrasamant se adauga si daca preferati ingrasamintele cu eliberare lenta sau organice. De asemenea, sunt luate in considerare modul de irigare a plantelor , precum si combaterea daunatorilor si buruienilor.

O gradina de casa cu fructe si legume organice adauga viata, culoare si frumusete curtii voastre. Vederea rosiilor coapte, a castravetilor crocanti, a dovlecilor colorati si a ardeilor grasi este o invitatie tentanta atat pentru oaspeti, cat si pentru polenizatori.

Plantele care infloresc cu flori frumoase pentru a creste polenizarea, cum ar fi fasolea, dovleceii, vinetele si unii pomi fructiferi pot fi o pata de culaore in curtea voastra. Insectele pe care aceste flori le atrag cel mai probabil vor poleniza si alte plante, ajutand intreaga gradina sa creasca mai repede.

In functie de ce legume decideti sa cultivati, alegerea unei zone pentru gradina este importanta. Faceti cercetari asupra plantelor pentru a le cunoaste pe cele care cresc cel mai bine in multa lumina solara si pe cele care trebuie sa fie intr-o zona umbrita.

Asezati plantele care au cerinte similare unele de altele. Cele care au nevoie de udare excesiva pot fi grupate impreuna, iar altele care se descurca bine in sol moderat umed pot fi plasate in alta zona. De asemenea, nu uitati sa oferiti fiecarei plante spatiu suficient pentru a raspandi radacini si a inflori.

Cultivarea legumelor organice pentru o fractiune din pretul pe care le vand in magazine este un castig. Inainte sa ma apuc de gradinarit, o mare parte din factura mea lunara de bacanie era contribuita cu legume.

Acum pretul unui pachet de seminte si plante este aproape acelasi cu cel pe care l-ati cheltui pentru un singur fruct sau legume la supermarket. Cu propria gradina, veti putea culege mult mai mult si veti avea suficiente recolte pentru a le imparti, a vinde si a depozita pentru o perioada. Este mult mai bine decat sa trebuiasca sa iesiti in fiecare weekend pentru a cumpara alimentele obisnuite si pentru a cheltui sume astronomice.