Colagen: ce este, beneficii și când să-l folosești

Colagenul este o proteină produsă de organism care este responsabilă pentru asigurarea fermității și elasticității pielii. Este unul din acele elemente despre care tot auzim vorbindu-se în ultimul timp. Colagenul se găsește și în alimente precum carnea și gelatină, dar face parte și din cremele hidratante și suplimentele alimentare. Această proteină este foarte importantă pentru menținerea celulelor ferme și unite, prevenind apariția vergeturilor, ridurilor și liniilor de expresie, pe lângă faptul că este esențială pentru promovarea sănătății părului și a unghiilor. Colagenul este însă fundamental și pentru formarea tendoanelor, cartilajelor și ligamentelor prezente în articulații, evitând contactul direct dintre oase și, în consecință, uzura acestora.

În cele ce urmează, vom explora pe larg principalele beneficii, descrise la început. Așadar, colagenul este o proteină importantă pentru că:

  1. Previne apariția ridurilor

Colagenul este cel mai mare component al celulelor pielii, promovând întărirea și creșterea elasticității și hidratării pielii și, prin urmare, ajută la prevenirea apariției ridurilor și a liniilor de expresie. Unele studii arată că administrarea suplimentelor de colagen stimulează organismul să producă alte proteine ​​care cresc și fermitatea, dar și elasticitatea pielii, precum elastina și fibrilina, ajutând la întârzierea îmbătrânirii pielii, reducând ridurile și uscăciunea. De aceea, colagenul este o componentă esențială în cremele de față și alte produse pentru îngrijirea pielii.

  1. Ajută în tratamentul osteoartritei

Osteoartrita este o boală care provoacă inflamații, umflături și dureri la nivelul articulațiilor și apare din cauza uzurii cartilajului, care este format în principal din colagen, și are funcția de a acoperi oasele, de a amortiza impacturile și de a preveni contactul dintre oase. În general, cantitatea de colagen produsă de organism scade odată cu vârsta, crescând riscul de apariție a osteoartritei. Unele studii au arătat că administrarea de suplimente pe baza de colagen ajută la reducerea inflamației la nivelul articulațiilor si stimulează organismul să producă colagen, atenuand durerea, fiind esential în tratamentul osteoartritei.

  1. Întărește oasele

Colagenul este important pentru a da structura și fermitatea oaselor, menținându-le puternice. Cu toate acestea, odată cu îmbătrânirea, cantitatea de colagen din oase scade, lăsându-le mai fragile și mai puțin dense, ceea ce crește riscul de fracturi, pe lângă faptul că împiedică vindecarea. Multe studii arată că suplimentele de colagen ajută la întărirea și creșterea densității osoase și reduc riscul de a dezvolta osteoporoză sau osteopenie.

  1. Crește masa musculară

Colagenul este necesar pentru a menține mușchii puternici și a-i ajuta să funcționeze corect, iar utilizarea suplimentelor de colagen ajută la creșterea masei și a forței musculare prin promovarea sintezei proteinelor musculare precum creatină, de exemplu. În plus, administrarea suplimentelor de colagen poate fi foarte utilă sportivilor, persoanelor cu sarcopenie sau pentru a preveni pierderea musculară care apare odată cu înaintarea în vârstă. Poate fi administrat sub formă de capsule, tablete, pulbere sau colagen lichid.

  1. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Colagenul face parte din structura arterelor, promovând o mai mare elasticitate a vaselor de sânge, ceea ce facilitează transportul sângelui de la inimă la restul corpului. Atunci când nu există suficient colagen în organism, arterele pot deveni mai slabe și mai fragile, crescând riscul de ateroscleroză, care este o boală cardiovasculară caracterizată prin îngustarea arterelor și care poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, de exemplu.

Unele studii arată că administrarea suplimentelor de colagen îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și ajută la reducerea riscului de apariție a aterosclerozei. În plus, aceste suplimente cresc și colesterolul bun, ceea ce este important pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare.

  1. Promovează sănătatea părului și a unghiilor

Colagenul ajută la promovarea sănătății părului și a unghiilor, deoarece face parte și din aceste țesuturi, ajutând la creșterea și elasticitatea părului, precum și la rezistența unghiilor, făcându-le mai puternice și mai sănătoase.

Când este necesar să folosești colagen? Utilizarea colagenului este indicată atunci când apar semne precum:

-Scăderea grosimii firelor de păr;

-Pierderea elasticității pielii;

-Apariția ridurilor și a liniilor de expresie;

-Apariția vergeturilor;

-Piele subțire și deshidratată;

-Scăderea densității osoase, așa cum se întâmplă în cazurile de osteopenie și osteoporoză;

-Slăbirea articulațiilor și a ligamentelor.

În prezența acestor semne care indică o cantitate scăzută de colagen în organism, sau după vârsta de 50 de ani, este important să consulți medicul, astfel încât să se efectueze o evaluare completă și să poată fi indicată utilizarea unui supliment, dacă este necesar.

Cum să-ți suplimentezi eficient colagenul

Pentru a restabili colagenul și a asigura toate beneficiile acestei proteine, este important să creștem consumul de alimente care sunt surse de colagen. Cu toate acestea, în unele cazuri, când doar consumul de alimente bogate în colagen nu este suficient, utilizarea suplimentelor poate fi recomandată de medic.

Hrană bogată în colagen

Suplimentarea prin alimente bogate în colagen ar trebui făcută prin creșterea consumului de carne roșie, carne albă sau gelatină și este, de asemenea, recomandat să adaugi alimente bogate în vitamina C în dieta ta zilnică, precum portocale, kiwi, ananas sau papaya, deoarece ajută la îmbunătățirea absorbției de colagen. De asemenea, există și alte alimente bogate în colagen pe care să le adaugi în dieta ta zilnică.

Suplimente de colagen

Suplimentele de colagen pot fi luate, cum spuneam mai sus, sub formă de capsule, pastile sau pulbere, dar și în formă lichidă. Primele tipuri trebuie diluate în apă și luate împreună cu suc de lămâie, de exemplu. În unele situații, este important ca utilizarea suplimentului să fie recomandată de medic sau nutriționist. Aceste suplimente pot fi achiziționate din farmacii sau magazine naturiste, precum plantum.ro, sub formă de colagen hidrolizat, iar perioada de tratament trebuie să fie de minim 9 luni, cu o doză zilnică maximă de 9 g de colagen pentru a obține beneficiile acestei proteine.

Așadar, nu subestima aporturile colagenului în sănătatea și frumusețea ta și nu ezita, mai ales după vârsta de 30 de ani, să începi să-ți îmbogățești dieta cu suplimentele de colagen.