Vopsea pentru fațade

Vopseaua de fațadă nu este folosită doar pentru a adăuga culoare exteriorului casei tale. Selectată corespunzător, va îmbunătăți și parametrii tencuielii, crescând semnificativ rezistența acestuia la diferite tipuri de daune.

Vopsea de fațadă – ce este important de știut?

Vopseaua pentru pereții exteriori nu este doar despre culoarea fațadei casei, deși problema estetică și aspectul întregii clădiri este de mare importanță. Peretele exterior, imediat după tencuiala tradițională are de obicei o culoare gri, ceea ce este cauzat de conținutul diferit de var și ciment în porțiunile ulterioare ale mortarului de ipsos. Vopseaua de fațadă este concepută pentru a îmbunătăți acest aspect, dar mai ales pentru a proteja clădirea din exterior împotriva tuturor condițiilor meteorologice nefavorabile.

Problemele legate de culoare sunt cu siguranță unul dintre principalii factori de selecție, dar nu trebuie să uităm de parametrii de bază care determină durabilitatea vopselei și rezistența acesteia la condiții meteorologice nefavorabile.

Vopselele ideale folosite în afara casei trebuie să se distingă prin acoperirea perfectă a substratului, rezistența ridicată la deteriorări mecanice și frecare, precum și păstrarea culorii pentru mulți ani, așa cum sunt cele de pe Toncorner. De asemenea, trebuie să ne amintim că pentru vopsirea fațadei trebuie folosite numai produse destinate acestui scop.

Care sunt beneficiile unei vopsele de fațadă bine alese?

Vopseaua de fațadă, adaptată cu pricepere la substrat, își va păstra aspectul și proprietățile originale pentru o lungă perioadă de timp, adică stabilitatea culorii, pe de o parte, și o bună rezistență la condițiile meteorologice, pe de altă parte.

Toate vopselele bune pentru fațadă împiedică apa să pătrundă adânc în pereți. Pereții uscați, la rândul lor, sunt mai rezistenți la murdărirea de către microorganisme, în plus, materialul uscat își păstrează proprietățile izolante neschimbate.

Pe lângă aceste caracteristici de bază ale vopselei de fațadă, trebuie să se acorde atenție potrivirii vopselei cu proprietățile substratului, astfel încât să se poată obține aceste caracteristici. Este important să se cunoască microclimatul din împrejurimile clădirii pentru a planifica cu atenție execuția lucrărilor de vopsire.

Cum se alege culoarea vopselei pentru fațade?

  • Gândește-te cu atenție la utilizarea culorilor strălucitoare, deoarece vei alege culoarea pentru mai mulți ani. Cel mai sigur este să folosești nuanțe intense doar ca accente decorative.
  • Încearcă să alegi culorile armonios și concentrează-te pe combinații de încredere, dovedite. Culoarea acoperișului se potrivește întotdeauna cu pereții albi, mai ales când ferestrele au rame albe. Această combinație este neutră și poate părea plictisitoare, dar este perfectă atunci când, de exemplu, verdeața înconjoară casa de aproape. De asemenea, poți alege culoarea acoperișului și o poți repeta pe fațadă.
  • Limitează culorile întunecate la zone mici.
  • Potrivește culoarea cu tipul de material. Culorile calde sunt mai potrivite pentru ipsos, cele reci pentru metal. Dacă te deranjează culoarea burlanului, potrivește-o cu culoarea fațadei, dar fă-o puțin mai rece sau mai gri. O țeavă vopsită în aceeași culoare cu fațada nu va deveni invizibilă.

Alege culorile vopselelor sau tencuielilor exterioare, astfel încât acestea să difere de culorile acoperișului și ale ferestrelor și ușilor. Dacă toate aceste elemente sunt în aceeași schemă de culori, mai ales într-un ton închis, casa va arăta monotonă. Regula este să alegi vopsea fațadă specială în culori din aceeași temperatură de culoare. Iar dacă ai nevoie de ajutor sau o consultație, la Toncorner vei primi toate criteriile astfel încât să fii sigur că alegerea culorii este cea corectă.

Mirela Moldoveanu fondator Glossy Magazine.