La ce sunt folositi intermediarii financiari?

Intermediarii financiari sunt intermediari ai serviciilor financiare cu scopul de a face tranzactiile financiare mai sigure si mai usor de accesat pentru clienti. Aici va aratam ce intermediari financiari exista, cum functioneaza acestia si ce avantaje si dezavantaje au.

Intermediarii financiari actioneaza ca intermediar intre doua parti atunci cand vine vorba de decontarea tranzactiilor financiare sau a afacerilor financiare in general. Acestea ofera clientilor lor mai multe avantaje, cum ar fi securitatea, accesul si gestionarea activelor si lichiditatea.

Exista numeroase companii sau institutii care actioneaza ca intermediari financiari. Acestea includ, de exemplu:

Banci: imprumutul si imprumutul de bani este simplificat;

Burse de valori: tranzactionarea cu actiuni si alte produse bursiere va fi centralizata si astfel mai usor accesibila pentru cumparatori si vanzatori;

Fonduri de pensii: Viitorii pensionari platesc pensiile actualilor pensionari;

Furnizor de factoring: clientii care fac factoring primesc bani de la furnizorul de factoring pentru creantele lor restante si, prin urmare, pentru lichiditate;

Asigurare: Pentru bani, companiile de asigurari isi protejeaza clientii impotriva anumitor riscuri;

Bancile utilizeaza in principal depozitele facute de clienti pentru a sprijini alti clienti eligibili care au nevoie. Dobanda castigata pentru acordarea de imprumuturi serveste drept venit pentru banci. Bancile ofera, de asemenea, cateva alte servicii, cum ar fi servicii valutare, asigurare pentru depozite si carduri de credit.

Companiile de asigurari precum OVB Allfinanz Romania ofera diverse polite de asigurare, cum ar fi asigurare de viata, asigurare de locuinta si asigurare de raspundere civila, menite sa ofere protectie financiara clientilor. Ei au de-a face cu diferite entitati, cum ar fi brokerii si agentii, pentru finalizarea tranzactiilor. Reuneste primele detinatorilor de polite si le investeste in diferite vehicule de investitii, cum ar fi obligatiuni si alte piete monetare instrumente. Mai mult, in acest fel, ei obtin un profit urias si platesc daune si alte datorii fara a suporta pierderi masive, chiar daca platile sunt mari. Venitul din investitiile lor asigura ca compania de asigurari este protejata impotriva acestui lucru.

Bursa de valori reflecta o piata in care cumparatorii si vanzatorii se angajeaza in tranzactionarea instrumentelor financiare precum actiunile si instrumentele derivate. Conecteaza companiile care au nevoie de finantare si investitorii care au fonduri in exces pentru a investi ca intermediar. Chiar si cu o suma mica de bani, se poate detine un interes de proprietate intr-o companie de top, care altfel ar fi fost imposibil.

Companii de fonduri mutuale: in general, administratorii de fonduri din companiile de fonduri mutuale investesc banii colectati de la investitorii de retail in diferite active financiare si distribuie profitul investitorilor de retail proportional cu investitia lor. Pe baza preferintelor clientilor si a managerilor de fonduri de investitii care se concentreaza pe cresterea averii investitorilor, selectati valorile mobiliare adecvate si compilati-le pentru a forma portofoliul. Companiile de fonduri mutuale ajuta clientii cu gestionarea investitiilor.

Cooperative: Uniunile de credit sunt de obicei entitati non-profit detinute de membrii lor. Functioneaza similar bancilor; cu toate acestea, ele ofera rate de economisire mai bune si costuri reduse de indatorare, adica imprumuturi la rate competitive.

Intermediarii financiari reunesc doua parti prin activitatile lor: de obicei cumparatori si vanzatori. Ei creeaza o platforma intermediara centrala care permite ambelor parti sa-si desfasoare tranzactiile financiare acolo rapid si usor. Acest lucru creeaza eficienta si economiseste costurile de ambele parti.

In functie de industria in care isi desfasoara activitatea intermediarii financiari, acestia ofera diferite servicii clientilor lor. In timp ce o banca comerciala gestioneaza banii clientilor sai si ofera toate serviciile legate de finantare si servicii de plata, o companie privata de credit ofera doar imprumuturi, dar nu gestioneaza conturi sau numerar.

O companie care ofera fonduri de pensii primeste bani de la clientii contributivi, dintre care o parte sunt investiti si utilizati pentru acoperirea costurilor, iar o parte dintre care sunt platiti actualilor pensionari.

Cum se finanteaza intermediarii financiari?

Ca orice alta afacere, intermediarii financiari au nevoie de un model de afaceri functional cu care sa poata face profit si sa creasca.

Bancile ca intermediari financiari

Bancile castiga bani, de exemplu, oferindu-si serviciile in schimbul unor comisioane, primind plati de dobanda din imprumuturi sau primind un comision pentru vanzarea unui produs financiar.

O banca comerciala genereaza profit in principal prin acordarea de imprumuturi si platile aferente dobanzilor din partea debitorilor.

Bancile de investitii, pe de alta parte, se concentreaza mai mult pe afacerile de investitii, unde maximizarea profitului este esentiala. Acest lucru se realizeaza prin investitii in produse bursiere, imobiliare, marfuri si alte active.

Intermediari financiari pe piata de capital

Intermediarii financiari activi pe piata de capital sunt, de exemplu, brokerii. Acestea ofera investitorilor produse de bursa adecvate, de ex. actiuni ale unei anumite companii. Pentru acest brokeraj se datoreaza o taxa pe care investitorul trebuie sa o plateasca.

Intre timp, insa, exista si brokeri care se bazeaza exclusiv pe tranzactionarea directa pe bursele electronice. Acesti brokeri sunt in multe cazuri companii fintech care doresc sa ofere clientilor lor acces la preturi reduse la produsele bursiere. Se finanteaza prin comisioane pe care le primesc de la bursele electronice de intermediere a valorilor mobiliare.

Cel mai mare avantaj al intermediarilor financiari este ca ei creeaza o piata centrala unde pot fi efectuate tranzactii financiare. Prin scalarea adecvata a intermediarilor financiari, birocratia este redusa la minimum, iar expertii se ocupa de consilierea clientilor si de procesarea tranzactiilor. Acest lucru, la randul sau, este rentabil pentru clienti.

Un alt avantaj este ca marii intermediari financiari isi pot raspandi riscurile pe scara larga, investind banii sau primele platite de clientii lor intr-o varietate de produse financiare. Acest lucru reduce, de asemenea, riscul pentru clienti.

In plus, clientilor le este mai usor sa recurga la servicii financiare speciale, deoarece cu intermediarul financiar au o persoana de contact care poate indica solutii.