Informații interesante despre acupunctură

Toată lumea a auzit de acupunctură, despre care se știe că nu este doar printre cele mai populare metode de tratare a diverselor afecțiuni, ci și una dintre cele cunoscute încă din vechime. Chiar și la noi în țară acupunctura nu este o noutate, ci are destui ani de vechime în spate. Într-adevăr, dacă am sta și am studia tot ce ține de istoric acupunctura Bucuresti, am descoperi informații interesante și care ne fac să fim cu atât mai interesați de această metodă de tratament chinezească. Dacă și tu ești curios să afli mai multe, citește rândurile următoare.

Acupunctura continuă să se dezvolte

Mulți dintre cei care au auzit de acupunctură o percep ca pe o metodă de tratament din China antică și… cam atât. De fapt lucrurile nu stau deloc așa, pentru că acupunctura se dezvoltă și în zilele noastre, având parte și de multe îmbunătățiri ale vremurilor actuale, printre care și laserul. Interesant, nu?

Afecțiuni care pot fi tratate sau ameliorate cu acupunctură

Efectele benefice pe care această metodă de tratament le are asupra multor afecțiuni a fost demonstrat de nenumărate ori. Chiar și în zilele noastre acupunctura se dovedește a fi foarte eficace atunci când vine vorba despre tratarea și ameliorarea a numeroase boli, unele dintre ele chiar grave. Este vorba despre accident vascular cerebral, paralizie facială, migrene, valori ridicate ale tensiunii arteriale, anxietate, stări de depresie, probleme cu somnul, dificultăți de respirație, Parkinson, diverse dureri, ameliorează efectele negative ale tratamentelor clasice împotriva cancerului și multe altele. Despre toate acestea îți poate vorbi mai pe larg un acupunctor profesionist, așa că dacă ești interesat de această metodă de tratament, nu ezita să discuți mai multe cu un specialist în domeniu.

Tipuri de acupunctură

Specialiștii susțin că există două tipuri de acupunctură și care sunt practicate la nivelul întregii lumi. Astfel, avem de a face cu un tip de acupunctură care se aplică pe întregul corp, precum și un alt tip, aplicat doar în zona urechii. Dar, să detaliem puțin.

Acupunctura corporală este cea prin care țesuturile sunt stimulate în funcție de procedurile specifice care se fac cu ajutorul acelor. În acest fel, sunt mult mai ușor de tratat anumite afecțiuni. În cazul acupuncturii urechii sau auriculare, aici totul se bazează pe filosofia chinezească prin care se spune că sunt țesuturi care asigură comunicarea din această regiune și alte organe.

Tehnici care se folosesc în acupunctură

De asemenea, specialiștii în domeniu pot folosi mai multe tehnici de acupunctură, pe care ți le prezentăm și noi, pe scurt.

În primul rând este vorba despre electropunctură, prin intermediul căruia un curent electric de mică intensitate este aplicat la vârful acelor. Se consideră că în acest fel metoda de tratament este mai eficientă. Cu toate acestea, nu este atât de frecvent folosită, în special din cauza reticenței celor care au apelat la acupunctură.

Evident, nu puteam să nu amintim de acupunctura convențională, o metodă clasică de tratament și care se folosește cel mai des. Acele sunt de unică folosință și sterilizate înaintea procedurii.

Acupunctura cu laser este o metodă modernă, care care devine din ce în ce mai populară. Se diferențiază de cea convențională prin faptul că se folosește laserul în loc de acele clasice, și de aceea mulți o văd ca pe acupunctura viitorului.

Presopunctura ne place tuturor pentru că de data aceasta nu se folosește nici laserul, nici acele, ci doar se aplică o anumită presiune asupra unor puncte de pe suprafața corpului care trebuie stimulate.

Ai auzit până acum de moxibustie? Dacă răspunsul este negativ, nu ai de ce să te simți jenat, pentru că nu toată lumea știe despre ce este vorba. Este o tehnică a acupuncturii care presupune folosirea de izolație termică, în loc de laser și ac, fiind foarte apreciată în țările asiatice.

Cine poate face acupunctură?

Acupunctorii profesioniști susțin că avem de a face cu una dintre cele mai sigure metode de tratament, care poate fi efectuată inclusiv de copii sau persoane mai în vârstă.

Situații speciale când acupunctura este interzisă

Evident, ca orice altă metodă de tratament, fie ea și una naturală, și acupunctura are unele restricții. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să evite ședințele de acupunctură deoarece există riscul de a se declanșa nașterea prematură, la fel și cele care alăptează. Și cei care folosesc în mod regulat medicamente cu efect anticoagulant ar trebui să se ferească de ea, la fel și cei care au montat un stimulator cardiac.

Ace speciale

Nu trebui să îți faci griji dacă optezi pentru un cabinet profesionist de acupunctură. Aici nu doar că îți vor fi aplicate metodele de tratament în mod corect, ci și acele folosite sunt fabricate din materiale speciale, precum oțel steril, aur sau argint. Aceste ace trebuie aplicate în anumite puncte de către specialiști în domeniu. Totuși, înainte de începerea procedurilor, vei fi examinat medical și va trebui să le spui acupunctorilor istoricul tău medical. De regulă, este nevoie cam de 5 – 10 ședințe pentru a ajunge la rezultatul dorit, dar numărul acestora poate să difere în funcție de complexitatea afecțiunii pentru care se dorește tratamentul.

Efecte adverse ale acupuncturii

Fiind vorba despre o metodă naturală de tratament, nu există reacții adverse puternice cu care te poți confrunta. Totuși, foarte puține persoane s-au confruntat și cu așa ceva, și cele mai frecvente efecte negative pe care le-au experimentat au fost durere la locul unde se introduce acul, sângerări ușoare sau mici vânătăi. De aceea, pentru a evita astfel de situații, apelarea la un cabinet medical profesionist, cu acupunctori buni este alegerea firească!