„Doare dintele când mușc pe el!” Cu această frază, mulți pacienții încep să-și descrie plângerile la dentist. Cu toate acestea, în ciuda faptului că există o singură plângere, aceasta poate avea diverse cauze.
Care pot fi cauzele durerii dentare?
Caria dentară
O cavitate carioasă este o gaură apărută în dinte ca urmare a distrugerii țesuturilor dure de către bacterii. Alimentele sau băuturile (de cele mai multe ori cele reci) intră în cavitate și provoacă dureri de scurtă durată (câteva secunde). În cazul retenției alimentare în cavitatea carioasă (mai ales dulce), durerea poate fi mai lungă.
Parodontita apicală în stadiul acut
Mecanismul durerii în acest caz este destul de simplu. În jurul vârfului rădăcinii, ce este în mod normal înconjurat de os, se activează un proces inflamator.
Inflamația decurge aproximativ pe aceeași cale în toate părțile corpului nostru. Ea se caracterizează printr-o creștere a volumului țesuturilor inflamate datorită fluxului de sânge în zona afectată. Și dacă acest lucru se întâmplă, de exemplu, cu o mână învinețită, atunci vom vedea cu ochiul liber o umflătură, adică o creștere a volumului. Și acum imaginați-vă formarea unei „umflături” în zona apexului rădăcinii, înconjurată de o placă osoasă densă – nu există loc pentru fluidul care intră, iar terminațiile nervoase sunt presate dând naștere unor dureri uneori extrem de violente.
Parodontita marginală
Una dintre cauzele durerii dentare este parodontita. Această afecțiune este foarte neplăcută (ca majoritatea bolilor dentare). Se caracterizează printr-un proces inflamator prelungit, cel mai adesea lent, al tuturor țesuturilor din jurul dintelui (gingii, aparat ligamentar, os alveolar), ducând la distrucția acestora. Ca urmare, dintele devine mobil și nu poate rezista la sarcina masticatorie, prezentând fecvent durere la mușcătură.
Suprasolicitarea dintelui
Fiecare dintre dinții noștri, în funcție de rolul pe care îl îndeplinește, este proiectat pentru anumite sarcini masticatorii. Totuși, dacă din anumite motive numărul de dinți scade (extracții, traumatisme etc.), cei rămași preiau sarcina celor pierduți și devin suprasolicitați. O astfel de forță excesivă duce la slăbirea dintelui și la apariția simptomului despre care vorbim. Doar lucrările protetice de înaltă calitate vor ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Traumatizarea papilei gingivale cu alimente solide
Cauzele acestui fenomen pot fi:
- Spații între dinți (diasteme și treme). Ele pot fi atât de natură fiziologică (trăsături ale structurii anatomice) cât și patologice (de exemplu, „divergența” dinților în parodontită);
- Punct de contact prost restaurat. Punctul de contact este punctul sau zona în care dinții vecini intră în contact unul cu celălalt și prin care este distribuită presiunea masticatorie. Dacă cavitatea carioasă a fost localizată pe suprafața interdentară a dintelui, și după obturarea acestuia punctul de contact nu a fost restabilit corect, atunci alimentele vor fi înfundate între dinți în timpul mestecării, lezând papila gingivală. De aici rezultă durerea.
Obturație dentară realizată incorect
După curățarea cariei din dinte, gaura rezultată este reparată cu ajutorul materialelor de obturație dentară. Astfel, suprafața dintelui este refăcută cât mai fidel. În cazul în care obturația dentară este incorect realizată, precum în cazul unei obturații în exces sau a unei obturații prost adaptată la marginea dintelui, în timp poate să apară durerea dentară.
Durere după tratamentul de canal
După tratamentul de canal („scoaterea nervilor”), se consideră normal să apară durere la mușcătură timp de 1-2 săptămâni. Acest lucru se întâmplă din cauza obturației dense (umplerii) a canalelor radiculare, prezenței microtraumei în zona apexului rădăcinii etc.
Motivele descrise mai sus sunt cele mai frecvente cauze ale durerii dentare, dar există și multe alte boli și situații mai puțin frecvente care pot duce la durere. În orice caz, atunci când apare acest simptom, primul lucru de făcut este să vă contactați clinica stomatologică.