Exista la fel de multe stiluri de whisky diferite, cate bauturi exista – exista un whisky care se potriveste fiecarui gust si buget. Ar putea parea o bautura intimidanta, cu multa istorie și experienta, dar, in principiu, este vorba despre a te bucura din plin de bautura.
Whisky-ula renuntat la „imaginea” intangibila a sticlelor acoperite cu praf si a descrierilor intimidante, iar acum merge pe calea „corecta” pentru a-l bea. Nu exista o modalitate corecta de a bea whisky, trebuie savurat oricum iti place mai mult. Puristii vor spune ca trebuie baut intotdeauna curat, fara gheata sau amestecuri. Cu toate acestea, a adauga cateva picaturi de apa il poate face mai neted si mai usor de baut si imbunatateste aroma unor sticle. Gusta whisky-ul singur, incerca-l cu un strop de apa si vezi ce descoperi.
Nu este nevoie de o colectie extinsa de sticle, cidoar sticla preferata si un pahar. Sa bei whisky nu este o competitie pentru a vedea cine poate numi cele mai obscure arome pe care le detecteaza, este pentru tine si trebuie sa te bucuri.
Unele whisky-uri sunt mai potrivite pentru amestecarea cocktailurilor, iar unele sunt suficient de indraznete pentru a fi savurate singure cum ar fi Whisky Apogee 12. Insa cel mai bine este sa citesti descrierea pentru sfaturi si idei despre cum sa te bucuri cel mai bine de bautura.
Ar trebui sa adaugi apa sau gheata la whisky?
Incerca atat cu apa, cat si fara. Adaugarea catorva picaturi de apa la un whisky va scoate la iveala diferite arome, in special cu bauturi spirtoase mai mari cu ABV. Gheata tempereaza intensitatea whisky-ului si o va dilua treptat, asa ca daca esti la inceputul aventurii tale cu whisky, acesta este un mod frumos de a incepe. Pe masura ce gheata se topeste, si aroma whisky-ului se va schimba.
Daca doresti sa te racoresti cu bautura fara a dilua aroma, incearca sa utilizezi pietre de whisky. Cu cat gusti mai multe whisky-uri, cu atat vocabularul tau se va extinde mai mult si, odata cu acesta, abilitatea ta de a descrie fiecare aspect delicios al bauturii tale.
Cum sa gusti whisky-ul
Aspectul
Incepe cu elementele de baza, precum cum arata in sticla? Daca poti, priveste whisky-ul cu un fundal alb simplu, deoarece acesta va dezvalui clar culorile.
Este o culoare aurie intensa sau la fel de usoara ca un vin alb? Acest lucru ar putea sa iti ofere o indicatie a vechimii acestuia, in general, whisky-urile mai vechi vor avea o culoare mai profunda absorbita din butoaiele in care au fost invechite. Acest lucru ar putea indica, de asemenea, daca au fost folosite culori artificiale, de ex. daca un whisky are 3 ani, dar are o culoare ruginie inchisa, este posibil sa fi fost folositi niste aditivi.
Mirosul
Adulmeca-ti whisky-ul inainte de a degusta. Sfatul nostru de degustare de top? Tine-ti gura usor deschisa cand inspir. S-ar putea sa te simti putin ciudat, dar iti vei face o idee mai buna despre aroma prin deschiderea gurii. Nu inspira prea adanc, prea aproape de sticla, tot ce vei obtine este arsura de alcool. Whisky-urile mai tinere au tendinta de a avea un miros mai puternic de alcool si ai grija inainte de a lua o gramada de ABV mai mari si whisky-uri cu rezistenta la butoi.
S-ar putea sa ai o sticla cu note de degustare, acestea pot fi utile, dar incerca propria descriere inainte de a citi. Daca nu simti note de cauciuc ars si budinca de orez asa cum este descris pe sticla, nu iti face griji. Este posibil sa obtii un profil general, de exemplu daca este un whisky cu turba, vei primi indicii de fum. Folosirea unei palete de arome poate fi de mare ajutor pentru a te ajuta sa identifici diferitele arome.
Gustul
Ia o inghititura mica, invarte-o in jurul gurii inainte de a inghiti si ia in considerare ce pot capta papilele gustative. Poate fi la fel de larg ca un miros de note florale sau la fel de specific ca biscuitii digestivi cu ciocolata sau un serbet de lamaie. Ar putea fi nevoie de cateva inghitituri pentru ca palatul tau sa se ajusteze si sa detecteze diferite nuante. Unele whisky-uri au un gust complet diferit de felul in care miros, s-ar putea sa te surprinda!
S-ar putea sa fi mai auzit termenul „senzatie in gura”, acesta se refera, in mod surprinzator, la senzatia de spirit in gura, separat de gust. Este posibil sa observi o consistenta uleioasa, vascoasa, poate fi racoritoare si usoara sau fierbinte si uscata. Fiecare are papilele gustative diferite si ceva surprinzator de evident pentru tine s-ar putea sa nu fie pentru persoana care bea langa tine.
Dupa prima degustare, poate doresti sa incerci sa adaugi cateva picaturi de apa in whisky-ul pentru a deschide si mai mult aromele. Asigura-te ca adaugi apa incet, picatura cu picatura, pentru a evita inecul bauturii. Cat de mult adaugi depinde in totalitate de preferintele personale.
Finalul
Gustul persistent ramas in gura odata ce ti-ai inghitit o gura de whisky se numeste final. S-ar putea sa observi ca aromele se schimba sau sa preiei gusturi care nu au fost atat de evidente la prima inghititura. Cu cat aromele raman mai mult, cu atat finisajul este mai lung. In general, cu cat finisajul este mai lung, cu atat whisky-ul este mai complex.
Fiecare whisky are un inceput, un mijloc si un sfarsit, iar fiecare etapa aduce in prim plan arome diferite. Cel mai important dintre toate atunci cand degustati whisky este sa va luati timp. Este un alcool care trebuie savurat.