Cum să alegi vinul in funcție de ocazie

Atunci când vine vorba de alegerea vinului potrivit pentru orice ocazie, există o serie de factori pe care trebuie să îi iei în considerare. Indiferent dacă ești un cunoscător sau un băutor ocazional, te ajutăm să ții cont de câteva detalii pentru a avea certitudinea că vei lua o decizie inspirată.

Ocazia

Unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi un vin este ocazia. Diferite evenimente și întâlniri necesită diferite tipuri de vin, așa că merită să te gândești la tipul de eveniment la care vei participa. De exemplu, o cină formală ar putea avea nevoie de un vin mai sofisticat și mai elegant, cum ar fi un Bordeaux roșu sau un Chardonnay alb și proaspăt. Pe de altă parte, un grătar casual sau un picnic ar putea fi ocazia perfectă pentru a te bucura de un vin mai ușor, mai fructat precum Zinfandel.

Meniul

Un alt considerent este meniul pentru că alimentele pot avea efecte diferite asupra gustului și calității unui vin, motiv pentru care trebuie să alegi unul care să completeze masa. De exemplu, mâncărurile picante pot copleși adesea aromele unui vin, așa că este posibil să preferi un vin cu un conținut mai mare de alcool pentru a ajuta la obținerea unui echilibru. Pe de altă parte, mâncărurile mai ușoare ca salatele și fructele de mare, pot fi completate de vinuri mai ușoare și mai răcoritoare, de exemplu Riesling sau Pinot Grigio.

Preferințele

Nu uita să ai în vedere preferințele, atât ale tale, cât și ale invitaților tăi. Fie că preferi vinurile roșii îndrăznețe și corpolente, fie pe cele albe, clare și răcoritoare, este important să alegi un vin care să se potrivească gustului și stilului personal.

Asortează vinul cu sezonul

Sezonul poate juca, de asemenea, un rol esențial în selectarea vinului potrivit pentru o ocazie. De exemplu, în timpul verii, un vin rosé sau un vin alb proaspăt răcoritor este o alegere excelentă, pe când pe durata iernii, un vin roșu corpolent precum Cabernet Sauvignon sau Merlot reprezintă opțiuni excelente.

Cum să alegi un vin care să impresioneze

Dacă vrei să impresionezi oaspeții, există câteva sfaturi cheie care te pot ajuta să alegi vinul potrivit. În primul rând este esențială alegerea unui vin potrivit pentru această ocazie. În al doilea rând contează prețul vinului, pentru că nu vrei să te orientezi nici către cel mai scump, dar nici către cel mai ieftin. Dacă vrei să găsești echilibrul perfect, atunci Crama Budureasca este locul ideal la care să apelezi. Aici vei fi întâmpinat de o gamă foarte variată de vinuri de înaltă calitate care sunt potrivite pentru nenumărate contexte.

Un bun exemplu în acest sens este Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Premium care cucerește prin culoarea sa rubiniu închis. Nasul duce cu gândul la fructele de pădure cu note de tutun, iar gustul de mure și cireșe negre este o adevărată plăcere datorită taninurilor bine integrate. Acesta este un vin corpolent supus unui proces parțial de învechire în baricuri de stejar american pentru o perioadă de 6 luni în vederea obținerii unui plus de complexitate. Se poate servi alături de numeroase preparate, dar strălucește alături de fripturi din carne de vită, preparate din miel și rață sau lângă un platou cu brânzeturi. Pentru a-și etala toate calitățile se recomandă servirea sa la o temperatură de 16-18 grade.

 

Accesează magazinul online pentru a descoperi și multe alte vinuri pe care merită să le ai în vedere, iar aici ai toate șansele să îți găsești noul preferat!