“Cum am grija de un implant dentar?” Reguli esentiale pentru cele mai bune rezultate!

implant dentar

Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate de pacientii care urmeaza sa efectueze un tratament implantologic este “Cum am grija de un implant dentar?” Intr-adevar, dupa incheierea interventiilor necesare in restaurarea dentara, pe toata perioada osteointegrarii si ulterior acesteia, se impun o serie de reguli, pentru a se obtine cele mai bune rezultate.

 

Asadar, cum se ingrijesc aceste dispozitive pentru a te bucura de un zambet sanatos o viata intreaga? Iata cateva reguli esentiale de la specialistii Dental Premier pe care va trebui sa le respecti!

 

Perioada de vindecare

 

In perioada osteointegrarii, care poate dura intre 3 si 6 luni in functie de caz, cand osul in care a fost inserat dispozitivul incepe sa se vindece si sa accepte noua radacina artificiala, este deosebit de important sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei si igienei orale, pentru a evita complicatiile. Pe parcursul acestui interval, este crucial sa respecti cu strictete toate recomandarile medicului specialist, ca de pilda:

 

  • Evitarea consumului de alimente si bauturi fierbinti sau foarte reci, pentru a preveni umflaturile si durerea;
  • Utilizarea medicamentelor prescrise pentru controlul durerii si infectiilor;
  • Igiena orala riguroasa, dar cu grija, pentru a nu perturba zona implantului. Folosirea unei periute moi si a unei paste de dinti indicata de medic. Incepand cu momentul inserarii unui implant dentar si pe toata durata utilizarii acestuia, igiena orala este critica. Periajul zilnic, folosirea atei dentare si a solutiilor de clatire pot reduce riscul de infectii si inflamatii in zona dispozitivului. Asigura-te ca folosesti o periuta de dinti moale pentru a evita traumatizarea gingiilor;
  • Renuntarea la fumat, deoarece poate incetini procesul de vindecare, crescand riscul complicatiilor;
  • Eliminarea obiceiului de a roade unghiile.

 

Pe langa acest set de reguli, mai trebuie sa respecti si urmatoarele indicatii:

 

Vizite regulate la medicul stomatolog

 

Programarea vizitelor periodice la medicul stomatolog sau implantolog este esentiala. Acesta va monitoriza evolutia proceselor de vindecare si va identifica eventualele probleme inca de la inceput, astfel incat sa poata fi tratate rapid.

 

Alimentatie sanatoasa

 

O dieta echilibrata si bogata in nutrienti va contribui la sanatatea generala si va sustine vindecarea rapida. Evita consumul de zaharuri si acizi care pot afecta smaltul dintilor si pot avea un impact negativ asupra unui implant dentar. Totodata, timp de cel putin 3 luni de la inserare, consuma doar alimente cu textura moale.

 

Protectia impotriva traumatismelor

 

Pentru a evita traumatizarea dispozitivului inserat, este important sa fii precaut in situatiile care pot pune in pericol dintii si gingiile. Foloseste protectie dentara in timpul sporturilor de contact si evita sa folosesti dintii pentru a deschide ambalaje sau pentru a musca obiecte dure.

 

Monitorizarea semnelor de avertizare

 

Fii atent la orice semn de disconfort, sangerare sau umflaturi in zona implantului dentar. Daca observi astfel de simptome, contacteaza imediat medicul pentru evaluare si tratament.

 

Reguli de ingrijire dupa atasarea lucrarii fixe

 

Dupa ce este atasata coroana sau proteza, ingrijirea corecta devine si mai importanta. Perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi cu o periuta moale si o pasta de dinti non-abraziva joaca un rol fundamental. Utilizarea atei dentare zilnic pentru a curata spatiile interdentare, precum si folosirea apei de gura pentru a preveni infectiile si a mentine prospetimea cavitatii bucale sunt, de asemenea, recomandate. Controalele regulate, cel putin o data pe an sau conform planului stabilit de medic sunt, in egala masura, obligatorii.

 

Ingrijirea unui implant dentar implica rabdare, disciplina si atentie la detalii. Respectand cu strictete sfaturile medicului si avand o igiena orala impecabila, ai garantia unei proceduri de succes. Consulta medicul specialist si afla in amanunt care este tratamentul optim cazului tau!